Lilith Fair

Att musikbranschen domineras av män kommer inte som en nyhet för någon. Det är männen som spelar i band, bestämmer på skivbolagen och jobbar som managers och bandbokare. I branschen var det länge en offentlig hemlighet att ett skivbolag bara kunde signa en stor kvinnlig artist, eller att man bara kunde boka en kvinnlig artist på en spelning. Annars kommer inte publiken, trodde man.

Sarah fick nog

En som ville utmana den här sexistiska branschmentaliteten var den kanadensiska sångaren Sarah McLachlan. 1997 sydde hon ihop det turnerande festivalpaketet Lilith Fair med bara kvinnliga artister, eller band frontade av tjejer. Namnet tog hon från Lilith – enligt vissa traditioner Adams första hustru som vägrade underkasta sig honom.

Musik, samtal, skön stämning

Främst var festivalen en projektionsyta för all fantastisk musik som görs av kvinnor. Men även en naturlig plattform för samtal om könsroller och jämställdhet. Dessutom var Lilith Fair känd för sin avslappnade inramning, långt från vanliga musikfestivalers grabbiga stämning. De tjejer som ville klä sig lite utmanande, typ en bikini med bara en sarong knuten över, kunde göra det utan att oroa sig för övergrepp eller nedsättande kommentarer. Med din egen snygga bikini från NA-KD är du redo både för festivaler och för den kommande beach-säsongen. NA-KD har bikinis i så många olika stilar.

Megastjärnor och nykomlingar

Lilith Fair fortsatte sedan med stor framgång även 1998 och 1999. Bland de megastjärnor som uppträdde återfanns Sheryl Crow, Tori Amos, Sinéad O’Connor och Emmylou Harris. Dessutom fanns det en mindre scen där oetablerade tjejer fick spela. Några av dessa blev själva superstora så småningom, som Beth Orton, Christina Aguilera och Nelly Furtado. Roligt nog fick även svenska artister utrymme på festivalen, sådana som The Cardigans, Neneh Cherry och Ebba Forsberg.

Festivalerna blev en stor framgång och ett långfinger i ansiktet på alla som dömt ut projektet och nedlåtande avfärdat det som ett ”Lesbopalooza”. Av överskottet skänktes över tio miljoner dollar till välgörande ändamål.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight