Festivaler i Göteborg

Som Sveriges andra största stad kan Göteborg erbjuda allt en musikälskare och kulturälskare kan önska i festivalväg. Här arrangeras allt från Göteborgs Dans- och Teaterfestival till Vetenskapsfestivalen och West Pride. Men vissa festivaler drar mer publik än andra.

En av dem är Way Out West, som arrangeras i Göteborg varje år sedan 2007. Till skillnad från många andra festivaler hålls Way Out West inte på en enda plats, utan består dels av artistframträdanden på tre scener i Slottskogen, dels av konserter på olika scener runt om i Göteborg. Något annat som är unikt med Way Out West är att festivalen kombinerar musikframträdandena med andra kulturformer: till exempel brukar filmpresentationer, graffittiutställningar, konstutställningar och poesiframträdanden också förekomma under festivalens tre dagar.1280px-kungstorget_under_kulturkalset

En festival som anordnas i både Göteborg och Stockholm är Summerburst, som lockar stor publik tack vare de stora artistnamn som festivalen drar. Summerburst hölls i Göteborg för första gången år 2012, och gick då av stapeln på Valhalla IP. Det är en tydlig indikation på hur mycket festivalen har växt att den bara tre år senare, år 2015, kunde byta festivalområde till Nya Ullevi i Göteborg. Sammanlagt har Summerburst mer än 100 000 besökare i båda städerna.

En festival som arrangeras av Göteborgs stad är Göteborgs Kulturkalas, som är en av Nordens största kulturfestivaler. Under festivalen anordnas runt 1 200 olika aktiviteter, utställningar och föreställningar runt om i staden inom bland annat konst, musik, opera, slöjd, teater, litteratur och film. Sammanlagt beräknas runt 1,5 miljoner människor besöka festivalen, som pågår i sex dagar. Det gör festivalen inte bara till Göteborgs största, utan också längsta festival. Festivalen har dessutom långa anor. Kulturkalaset anordnades visserligen för första gången år 2007, men det tog då över från Göteborgskalaset, som anordnades varje år mellan 1995 och 2005.

Om du inte har möjlighet att åka på någon festival i sommar, eller om du helt enkelt föredrar att undvika stora folkmassor, kan du alltid anordna en egen festival hemma i trädgården. Allt du behöver är en eller två vänner som spelar ett instrument, och andra vänner som är villiga att sjunga tillsammans. Det hjälper också om man har en uppsättning bekväma utemöbler att sitta i och god mat att bjuda på. Sedan är sommarkvällen räddad!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight