Starta festival

Om du älskar musik och festivaler kanske du har funderat på att starta en alldeles egen festival? Det är många som drömmer om det, men det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att komma igång. En festival består av många olika delar som måste fungera ihop för att det ska bli riktigt bra. Förutom ett lämpligt område, duktiga och populära musiker, ett trevligt matutbud och en säker atmosfär måste man även se till så att ekonomin går ihop sig i slutändan. Om man är några stycken som väljer att starta upp festivalen kan man göra det genom att skapa en ideell förening, men det går även att göra det som ett vinstdrivande företag om man hellre vill det. Oavsett vad man väljer kommer man högst troligen att behöva ansöka om diverse tillstånd från kommunen där festivalen ska hållas. Trots alla dessa saker man måste hålla reda på börjar hela resan från början till slut med en bra idé.

Hitta din vinkel och nisch

Vilken musik brinner du för och skulle vilja höra mer av? Rent allmänt är det alltid bäst att börja en verksamhet runt ett ämne som man verkligen tycker är intressant och samma sak gäller för festivaler. Även om du kanske inte har någon specifik musiksmak kan du skapa en festival utöver det vanliga. Börja då med att fråga dig själv vad som saknas i festivalvärlden? Du kanske till exempel har besökt festivaler där det saknas vegansk mat, där lokalborna inte är engagerade i arrangemanget eller där miljön kanske inte står tillräckligt i fokus? Genom att fundera på vad du skulle vilja se på en festival kan du hitta din unika vinkel som kommer att göra festivalen populär. Den första festivalen du arrangerar kommer troligen vara ganska liten och kanske bara ha några hundratals besökare. Detta är en bra sak, för lyckas du att nischa in dig på så sätt att din festival inte liknar något annat därute kan dessa hundratals festivalbesökare bli gäster som återkommer år efter år. En festival växer långsamt och efter ett tag kanske du har lyckats skapa nästa Sweden Rock.

Var sak på sin plats

För att hitta en lämplig plats för festivalen kan du kontakta din kommun. Eftersom det även är där du kommer att söka vissa tillstånd är det smart att involvera dem redan i planeringsstadiet. Kommunen kan berätta vilken plats som är lämplig och även ge er vägledning för hur ni går vidare med er planering, men tänk på att även polisen måste ge er tillstånd. Var ute i god tid eftersom det kan ta ett tag att få det. Fundera även på hur ni ska bygga upp festivalen. Det är en hel del utrustning som krävs i form av ljudutrustning, scener, stängsel, matstånd, biljettkassor och bajamajor. Går det att finansiera dessa inköp genom att olika företag sponsrar er, eller behöver ni ta ett lån? Om ni behöver låna kan ni göra det på https://enklare.se/ och fort komma igång med inköpen. Missa inte heller att ha en plan för marknadsföring, artistbokning, säkerhetsaspekter och bokföring. Det är mycket jobb att starta en festival, men att se alla glada besökare gör det hela till en tillfredsställande aktivitet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight