Oktoberfestivaler i Sverige 2018

Tillhör du dem som tycker om traditioner?

Då är du i gott sällskap, för det är många som vill värna om och fira högtider på ett traditionsenligt sätt, och på så vis bidra till att historiska händelser lever kvar. Det är också ett sätt att känna samhörighet med likasinnade och det kanske är tur, för annars skulle vissa högtider och traditioner säkert dö ut, som Oktoberfestivalen till exempel.

Münchener Oktoberfest

Ett folk som verkligen håller hårt på traditioner, seder och bruk, åtminstone när det gäller olika former av festivaler och övrigt firande, är tyskarna. Münchener Oktoberfest är kanske den som är allra populärast och mest känd för människor utanför Tysklands gränser. Om inte annat vittnar det stora besökarantalet om det – festivalen lockar nämligen omkring sju miljoner besökare årligen!

Och varför inte gå in för att fira festivalen som tyskarna gör? Det gör du enklast genom att köpa gigantiska ölsejdlar, en maskeraddräkt föreställande en tyrolerdräkt eller en Dirndl. Eller vad sägs om att göra succé i ett par traditionella Lederhosen?

Tradtioner knutna till specifika länder

Faktum är att ovan nämnda plagg och accessoarer fortfarande bärs av många Oktoberfestfirare, då denna högtid, likt många andra, bygger på såväl historiska som religiösa traditioner. Även i många andra länder finns det en rad företeelser som är starkt knutna till det specifika landets traditioner, seder och bruk:

  • I Finland är det bastubad och enris
  • I Sverige är det midsommar och dansband
  • I Skottland är det säckpipa och kilt
  • På Irland är det haggis och St Patrick’s

Det här kan du förvänta dig av en Oktoberfest

När du besöker en Oktoberfest kommer du med all sannolikhet bli serverad öl i stora 2-liters glas, som på tyska kallas Maaß. Du kommer också att få smaka på olika slags korvar, salta kringlor (på tyska Brezel) och sjunga allsång i armkrok med andra glada festivalfirare.

På många platser bygger man upp hela nöjesfält i samband med Münchener Oktoberfest, där du som besökare kan åka karuseller, berg-och-dalbanor, köpa mat, dryck och godis, spela på tombola etc.

Sveriges Oktoberfester 2018

Som tur är behöver du inte åka ända till München, för att fira oktoberfesten. Under 2018 kommer nämligen flera festivaler arrangeras härhemma i Sverige:

– I Växjö arrangeras en Oktoberfest den 8-11 september och i Malmö går det att delta i två olika Oktoberfester vid två olika tillfällen under september månad (bl.a. 13-15/9). Tyrolermusik och mat- och dryckestält pryder gator och torg, precis som vid Münchener Oktoberfest i Tyskland.

– Från den 18/10 till den 20/10 hålls en Oktoberfest i på torget i Skövde som heter Hertig Johans.

– I Jönköping arrangeras en Oktoberfest den 24-27 oktober där det serveras öl, vin och mat i långa tält och där det kommer att erbjudas en rad andra festliga aktiviteter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight