Dreamhack är världens största datorfestival

Dreamhack startade i källaren till en skola i lilla Malung på 90-talet. Då liknade det mest ett LAN-party för datornördar, men år 2001 hade Dreamhack växt sig så stort att arrangörerna var tvungna att hyra mässlokaler av Elmia i Jönköping för att få plats med alla besökare. Idag är Dreamhack världens största datorfestival och slog 2010 nytt världsrekord i antal uppkopplade datorer samtidigt i ett nätverk: 13 153 stycken. Rekordet slogs igen 2013 då över 17 000 datorer var ihopkopplade samtidigt.

Från att ha varit ett LAN-party för främst dator- och spelintresserade unga män har Dreamhack idag alltså växt till något mer mainstream som även inkluderar en mässavdelning där olika företag och organisationer ställer ut. Man kan idag hitta allt från vanliga tjejer med skor från Converse till cosplayers utklädda till sina datorspelshjältar på Dreamhack.

Källaren i Malung

Om vi spolar tillbaka bandet igen till den där källarlokalen i Malungs grundskola i början av 90-talet så handlade Dreamhack då mest om att byta disketter med varandra och anordna demotävlingar. Ett demo kan kortfattat beskrivas som en audiovisuell upplevelse på datorn och olika demogrupper tävlade mot varandra om att visa upp det snyggaste och tekniskt mest imponerande demot. Det gällde att kunna pressa ut maximal prestanda ur den begränsade datorhårdvaran, som på den tiden främst innebar den populära hemdatormodellen Amiga 500.

Flytten till Kupolen i Borlänge

1997 var det dags att expandera och Dreamhack, som vid det här laget var Sveriges största LAN-party, bokade Arena Kupolen i Borlänge. Den nya lokalen gav betydligt större svängrum för arrangörerna och man hade nu plats för bland annat en Laserdome-arena, utöver alla datorer som upptog cirka en fjärdedel av golvytan. Så många datorer som är igång samtidigt drar givetvis en hel del ström och media rapporterade under ett av åren om att Dreamhack förbrukade lika mycket ström som hela Borlänge centrum under samma period.

Elmia i Jönköping

Dreamhack fortsatte dock att växa så det knakade och hade år 2000 nått upp till 2500 deltagare. Därför var det året efter dags att ytterligare ömsa skinn. Denna gång flyttade tillställningen till Elmias mässlokaler i Jönköping. Arrangörerna började även att fysiskt skilja på besökare som kom dit för deras demopartyn och de som bara ville sitta och spela i LAN. 2002 delades Dreamhack dessutom upp i Dreamhack Summer och Dreamhack Winter och arrangerades därmed två gånger per år. 2006 sålde ägarna Dreamhack och konceptet vidareutvecklades under nio års tid.

Köptes för mångmiljonbelopp av MTG

I slutet av 2015 såldes Dreamhack återigen, denna gång till medieföretaget MTG, som bland annat äger tv-kanalerna TV3 och TV6, för hela 244 miljoner kronor. Dagens Dreamhack har som sagt vuxit sig till världens största datorfestival och erbjuder, utöver det klassiska LAN-partyt och demotävlingarna, numera även hemelektronikmässan DreamExpo, Cosplay Championship och e-sportturneringen Dreamhack Open.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight