Burning Man

Är Burning Man en gigantisk lekplats för rika Silicon Valley-män, modeller och ”filantroper”? Eller ett årligt socialt experiment med mänsklighetens bästa som central idé? Kanske är det lite av båda delarna.

Fler än 70 000 besökare varje år

Festivalen som är känd som Burning Man är ett gigantiskt projekt med lite fler än 70 000 årliga besökare. Skådeplatsen är Black Rock Desert i Nevada, USA. En i övrigt torr och relativt livlös plats med lite att erbjuda i form av levande naturliv. Det mest dramatiska som annars hänt i området är att Nasa experimenterat med raketer.

Förmodligen är det många som hört talas om Burning Man först på senare år. Den första upplagan av festivalen arrangerades dock redan år 1986. Redan första gången var en av festivalens traditioner på plats. Burning Man avslutas alltid med att en brännbar skulptur kallad ”The Man” bränns. Skulpturen är runt 25 meter lång och därmed ganska pampig.

Burning man arrangeras för det mesta från slutet av augusti till någon gång i början av september. Den varar alltid under 9 dagar. Ska man spendera så många dagar i öknen kräver det att man planerar noga så man får med sig allt man behöver. Äter du någon receptbelagd medicin? Du kan få medicinerna hemskickade efter att du förnya recept – genom att besöka föregående länk. Det bästa av allt är att du kan göra det online. Du kan helt utan att behöva sätta foten på ett apotek få dina receptbelagda mediciner skickade till din hemadress. Det är väl inte alltför långsökt att tänka sig att en sån tjänst kan vara smidig exempelvis om du råkar befinna dig på festival och snart har slut på den där medicinen som inte riktigt är livsnödvändig men ändå viktig? Du kan då beställa den online så får du den levererad lagom tills dess att du kommit hem igen.

Ingen klassisk rockfestival

Burning Man är långt ifrån någon klassisk rockfestival. Festivalen utspelar sig i en ambitiös tältstad som byggs enbart för att husera festivalen och dess event samt en del besökare. Det finns ingen uttalad inriktning för musiken, men man ska nog förvänta sig äventyrlig technomusik snarare än AC/DC-covers – om det nu skulle vara så att du funderar på att packa väskan för att dricka bärs på en landsortsfestival i öknen.

Festivalen består egentligen till största delen av ett stort antal konstinstallationer. Deltagarna bygger upp olika aktiviteter, t.ex. spelningar, byggnader, föreställningar, m.m. Förutom det finns det barer, butiker och mycket annat på området. Men du kan inte handla med pengar, festivalen arrangeras som en gåvoekonomi. Du ska ge saker till andra vilka i sin tur ger saker till dig. Besökare ska dock ha med sig egen mat och vatten. För att delta krävs det som minst en villighet att ge osjälviskt under den tid man spenderar på festivalen. Tycka vad man vill i övrigt, men det kanske är en bra övning att hänge sig åt åtminstone en gång per år?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight