Ät nyttigt på festivalen

 

Fest, musik, folk, upplevelser, och självklart massor med mumsig festivalmat. En del ser en festival som en semester från allt vad vardag heter, inklusive matvanor, och släpper alla hämningar och njuter av allt, hur onyttigt det än må vara. Men vad gör man om man vill uppleva allt det roliga som erbjuds på festivalen, men ändå vill fortsätta att äta nyttigt som man brukar? Går det ens, när allting som serveras tycks antingen vara friterat, dränkt i fett, eller är fullt av socker? Visst går det! Många festivaler har breddat sitt matutbud, och erbjuder så mycket mer än bara langos, varmkorv och läsk. Dessutom finns det mycket man kan göra själv för att äta nyttigt på en festival.

summer festival foodÄt frukost


Långa dagar fulla av konserter, möten och äventyr. Man vill bara rusa iväg och uppleva allt så fort som möjligt, men precis som i vardagen så är frukosten det viktigaste målet. Börjar man dagen på tom mage morrar den snart och kräver något, och när hungern skriker äter man precis vad som helst bara för att få tyst på den. Börja dagen med en stabil frukost, så har du energi att orka med festivaldygnets alla upplevelser. Ta gärna med dig ett nyttigt snacks, som till exempel torkad frukt och nötter, som stillar suget medan du letar efter bra mat istället för första bästa korvstånd.

Drick vatten

"Stock photo of water bottle at a rock concert or music festival, editorial style narrow depth of field."

Att hålla vätskebalansen i kroppen är alltid viktigt, och kanske extra viktigt när man är på festival.

Varma dagar och dans kräver mycket vätska, och det som säljs innehåller i regel socker eller alkohol. Ta med dig en vattenflaska, drick ofta, och se till att hålla den välfylld. Din kropp kommer att tacka dig. Det här är extra viktigt när du festar. Vartannat glas vatten är alltid ett bra tips för att må så bra som möjlig dagen efter.

Bra tips:

  • Undvik allt friterat. Välj hellre grillat.
  • Välj vegetariskt framför kött, och se upp för feta såser och smält ost.
  • Väljer du kött, ät då hela bitar, som till exempel grillad kyckling, istället för processad mat som korv.
  • Beställ små portioner. De räcker gott och väl. Eller dela en stor med en vän.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight